Привремено одузети предмети у оквиру оперативне акције кодног назива „Печат“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Унско-санског кантона и Полиције Брчко дистрикта БиХ, јуче су (7.2.2019. године), провели оперативну акцију кодног назива „Печат“, у оквиру које је слободе лишено девет лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 340. КЗ ФБиХ „Удруживање ради чињења кривичних дјела“, у вези са кривичним дјелом из члана 373. став (2) КЗ ФБиХ „Кривотворење исправе“, а у вези са чланом 31. КЗ ФБиХ „Саучесништво“.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, пет лица лишених слободе предато је у даљу надлежност Тужилаштву Унско-санског кантона.

Приликом претреса на осам локација на подручју Велике Кладуше, Цазина, Бужима, Новог Града, Козарске Дубице, Приједора, Бање Луке и Брчко дистрикта БиХ, гдје се поступало по наредбама за претрес, код лица су пронађени и привремено одузети сљедећи предмети: 14 мобилних телефона, три лаптопа, рачунар, пет печата, 12 диплома о завршеној средњој школи, четири копије диплома о завршеној средњој школи, 12 свједочанстава о завршеном разреду средње школе, три захтјева за упис у средњу школу, двије оригиналне дипломе више пословне школе, три акта у вези са запошљавањем у Њемачкој, четири увјерења о завршеној основној школи, двије празне радне књижице Федерације БиХ, три празне приправничке књижице за здравствене раднике, два љекарска увјерења, четири бјанко извода из матичне књиге вјенчаних, извод из матичне књиге рођених, свједочанства о завршеним разредима средње школе, увјерења о оспособљености за различите смјерове, увјерење о полагању стручног испита Министарства здравства РС, увјерење ФБиХ о држављанству, уговор о раду на неодређено, одлука о престанку радног односа, потврда о радном искуству и увјерење о успјеху ученика.