Преваре на штету правних лица у Босни и Херцеговини

Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА) је у оквиру рада уочила одређене преваре на штету правних лица из Босне и Херцеговине које су починила непозната лица. Преваре се врше на начин да се правним лицима из Босне и Херцеговине посредством електронске поште достављају измијењене инструкције за плаћање њиховим добављачима из иностранства, без сагласности и знања тих добављача, што резултира издавањем налога за плаћање.

На поменути начин средства са рачуна правних лица отворених код комерцијалних банака у нашој земљи дозначавају се на ино рачуне под контролом лица која врше преваре. Дозначена средства се одмах трансферишу даље и у коначници подижу у готовини са неког од рачуна у иностранству, чиме се причињава штета правним лицима из Босне и Херцеговине.

Постоји значајан број пријава које су поднијела правна лица из Босне и Херцеговине, оштећена за велике новчане износе, међу којима је у једном случају правном лицу нанесена штета у износу од преко милион евра.

О наведеном су обавијештене ентитетске агенције за банкарство и комерцијалне банке у Босни и Херцеговини те им је сугерисано да предузму мјере појачане контроле приликом реализовања ино плаћања, с циљем минимизирања наведене појаве којом се наноси штета њиховим клијентима.