„Подршка борби против прања новца“

Представници СИПА-е нa конференцији која се организује у оквиру ИПА 2013 Твининг пројекта

Данас се (16.4.2019. године) у Сарајеву одржава конференција под називом „Подизање свијести о превенцији и борби против прања новца и финансирања тероризма“. Конференција је организована у сарадњи са Министарством безбједности БиХ, у оквиру ИПА 2013 Твининг пројекта „Подршка борби против прања новца“, који финансира Европска унија.

Ова конференција се први пут организује у Босни и Херцеговини и представља добру прилику за подизање свијести о потреби интензивирања активности на спречавању, откривању, истраживању и кривичном гоњењу починилаца кривичних дјела прања новца и финансирања терористичких активности. Конференцији поред представника Државне агенције за истраге и заштиту присуствују експерти из Аустрије, Словеније, представници Канцеларије ЕУ у Сарајеву, представници ИПА 2013 Твининг пројекта, те представници тужилаштава, полицијских агенција, надзорних органа и обвезника Закона о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.

Током конференције ће бити представљени досадашњи резултати Твининг пројекта, као и резултати Процјене ризика од прања новца и финансирања терористичких активности у БиХ. Такође ће бити утврђени недостаци у систему за спречавање прања новца и финансирањa терористичких активност идентификовани у Акционом плану, као и кораци предузети у процесу усклађивања када је у питању Закон о спречавању прања новца и финансирања терористичких активности.