Посјета британског министра вањских послова

Британски министар вањских послова Борис Џонсон посјетио је Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) како би се детаљније упознао како Уједињено Краљевство подржава БиХ у спречавању тероризма и организованог криминала. Током четири године Уједињено Краљевство пружа подршку у вриједности од 1,8 милиона фунти полицијским тијелима, намијењену за развој полицијског рада заснованог на обавјештајним сазнањима кроз криминалистичко-обавјештајне системе. Овим ће се омогућити прикупљање и дијељење информација у сврху ране идентификације пријетњи, као и побољшање оперативног рада.

Министар вањских послова састао se са директорима безбједносних агенција на државном и ентитетским нивоима, те се информисао о степену спремности бх. агенција да одговоре на различите безбједносне пријетње. Саговорници министра, укључујући и в.д. главне тужитељке БиХ, изразили су спремност да раде на побољшању борбе против тероризма и организованог криминала.  Министар вањских послова сусрео се са полицијским службеницима Јединице за специјалну подршку СИПА, те им честитао на недавно освојеној сребрној медаљи на такмичарској вјежби у Уједињеном Краљевству.

Такођер, британски министар вањских послова сусрео се и са представницима  Оружаних снага БиХ, од којих су једни прошли обуку у Уједињеном Краљевству а други обуку која се у склопу програма Британске амбасаде спроводи у БиХ. Овај програм користи најбољу британску праксу, укључујући и регрутацију засновану на достигнућима, те висококвалитетну, посебно прилагођену обуку. Бх. официри прошли су обуку на престижним војним академијама Сендхрст, Колеџу војног ваздухопловства Кренвел и Краљевском колеџу одбрамбених студија.

Уједињено Краљевство је предано безбједности и стабилности Западног Балкана. Британски ангажман у овом подручју, путем пројеката и политика, пружа подршку нашим партнерима како би се обезбиједила безбједност БиХ и региона.