Посјета америчке секретарке прошла без инцидената

Дводневна посјета државне секретарке Сједињених Америчких Држава (САД) Хилари Клинтон (Hillary Clinton) Босни и Херцеговини, протекла је у складу с предвиђеним протоколом и без инцидената.

У обезбјеђењу ове врло важне посјете за БиХ, осим службеника Државне агенције за истраге и заштиту који су координирали свим полицијским активностима, учествовали су и припадници Федералне управе полиције, Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево, Министарства унутрашњих послова Републике Српске, Граничне полиције БиХ, Обавјештајно-безбједносне агенције, Службе за послове са странцима, те Службе за заједничке послове органа и тијела Федерације БиХ.

Обезбјеђење америчке секретарке, између осталог, продазумијевало је и обезбјеђење њеног доласка на Међународни аеродром Сарајево, организовање безбједносног ескорта, предузимање физичких и саобраћајних мјера обезбјеђења трасе кретања, укључујући противдиверзиону заштиту (ПДЗ), оперативне мјере, мјере санитарно-биолошке заштите, те низ других активности.

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, укључујући и чланове антиснајперског тима, непосредно су обезбјеђивали америчку секретарку, вршили ПДЗ преглед возила и траса којима се кретала, као и објеката у којима је боравила (Амбасада САД-а у Сарајеву, Предсједништво БиХ), а у сарадњи са припадницима МУП-а Кантона Сарајево чинили су тзв. безбједносни ескорт.

Припадници МУП-а Кантона Сарајево су осим наведених активности обезбјеђивали трасу кретања америчке делегације, те зграду Народног позоришта.

За вањско и унутрашње обезбјеђење хотела у којем је боравила америчка секретарка Хилари Клинтон били су задужени припадници Федералне управе полиције, који су за те потребе ангажовали и антиснајпериски тим, док су Међународни аеродром Сарајево осигуравали припадници Министарства унутрашњих послова Републике Српске и Граничне полиције БиХ.

За прихват америчке делегације на Међународном аеродрому, те протоколарне послове били су задужени припадници Граничне полиције БиХ, а безбједносне процјене вршили су припадници Обавјештајне-безбједносне агенције БиХ,

Током четрнаестосатне посјете високе делегације САД-а нашој земљи, 12.10.2010. године, у периоду од 9.20 до 10.30. часова, регистроване су двије лажне дојаве о постављеној бомби у Средњој техничкој школи.

Државна агенција за истраге и заштиту као носилац и координатор полицијских активности на организацији обезбјеђења америчке секретарке током њене посјете БиХ захваљује свим полицијским агенцијама и осталим организацијама које су допринијеле да посјета протекне безбједно, као и грађанима на разумијевању.