Оперативна акција „Веб“ – слободе лишена три лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (18.10.2022. године) реализовали оперативну акцију „Веб“, на подручју Сарајева, Тузле, Брчког и Лукавца, у оквиру које су претресли стамбене и пословне објекте и покретне ствари на осам локација.

Слободе су лишена три лица која су спроведена у просторије СИПА-е ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњичених.

Осумњиченим правним и физичким лицима ставља се на терет да су посљедњих неколико година, с циљем остваривања противправне имовинске користи, пласирали на тржиште Босне и Херцеговине велику количину увозне робе, коју су продавали на начин да су формирали групу повјерљивих лица која су према упутствима осумњичених, преко интернета користила Фејсбук, OLX продајне портале и веб шопове  и на тај начин продавали увезену робу.

Роба за продају налазила се у складиштима осумњичених правних лица и већина лица која су објављивала интернет продају нису имала никаквог физичког контакта са продатом робом нити су имала  регистроване дјелатности. Ускладиштена роба која је продавана другим правним лицима плаћана је преко жиро-рачуна, као таква је приказивана у књиговодству и за исту су издаване пореске фактуре и фискални рачуни уз фактуре, док за робу која је продавана преко интернета и за готов новац купцима нису издавани фискални рачуни.

Осумњичени су тако успоставили систем двојног књиговодства, на начин да су правна лица  евидентирала све трансакције по књиговодственим вриједностима, док су за своје потребе успоставили друге евиденцијe у које су евидентирали стварне продаје. На тај начин остварене су драстичне разлике у књиговодственим и стварним продајним цијенама, као и исказаним и стварним приходима.

Приликом претреса откривено је и привремено одузето око 24.800 конвертибилних марака, 79.925 евра, шест рачунара, један лаптоп, већа количина пословне документације и података екстрактованих у дигиталном облику.