Оперативна акција „Скај“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту провели су 10.3.2020. године оперативну акцију „Скaj“ по наредби Тужилаштва Босне и Херцеговине, у оквиру које су након вишемјесечне истраге лишили слободе припаднике групе за организовани криминал, који се доводе у везу са међународним транспортом опојнe дрогe на подручју Црне Горе, Босне и Херцеговине, Републике Хрватске, Пољске и Савезне Републике Њемачке.

Наведена лица се сумњиче да су починила кривично дјело „Организовани криминал“ прописано чланом 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са кривичним дјелом „Неовлаштени промет опојним дрогама“ прописаним чланом 195. Кривичног закона Босне и Херцеговине.

У оквиру оперативне акције од организатора групе за организовани криминал привремено је одузето око 500.000,00 КМ у различитим апоенима, три скупоцјена моторна возила, различито оружје и муниција, као и двије новчанице у износу од 50 евра. Такође, одузето је и једно скупоцјено возило за које је утврђено да је украдено у Савезној Републици Њемачкој, одређена количина опојне дроге и 43 новчанице у апоенима од 500 евра.

Вјештачењем привремено одузетих новчаница 28.07.2020. године, утврђено је да су 43 новчанице у апоену од 500 евра и двије новчанице у апоену од 50 евра кривотворене.