Оперативна акција „Плаза“ – лишено слободе једно лице

Дана 3. 6. 2024. године полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, у склопу оперативне акције „Плаза“, реализовали су претресе на пет локација на подручју Лукавца те претресли сеф у једној банци у Тузли. Приликом претреса пронађени су предмети који могу послужити као докази у даљем кривичном поступку, и то мобилни телефони, већа вриједност новца у готовини, одређена документација, као и други предмети који се могу довести у везу са извршењем кривичних дјела.

Лишено је слободе једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом „Прање новца“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине. Оперативна акција се проводи на основу проведених истражних радњи и прикупљених доказа о дјеловању групе за организовани криминал која је превозила и дистрибуисала велике количине опојне дроге кокаин из земаља Јужне Америке у земље Западне Европе и шире те наведеним криминалним активностима извршила прање новца у вишемилионским износима. Припадници наведене групе за организовани криминал током извршења кривичних дјела комуникацију су остваривали путем Скај ецц апликације.

Претреси су извршени по наредби Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ, а у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Тузланског кантона.

Лице лишено слободе биће испитано у просторијама Државне агенције за истраге и заштиту, а о даљем статусу лица одлучиће поступајући тужилац Тужилаштва БиХ.