СИПА лишила слободе 12 лица

Оперативна акција кодног назива „Вар“

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА) данас су (11.11.2019. године) на подручју Шамца, Орашја и Новог Травника, по наредбама Суда Босне и Херцеговине и Тужилаштва Босне и Херцеговине, провели оперативну акцију кодног назива „Вар“.

Приликом реализације оперативне акције, полицијски службеници СИПА-е извршили су претресе на пет локација и лишили слободе 12 лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 250. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовани криминал“ и члана 383. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Злоупотреба службеног положаја и овлаштења“, у вези са кривичним дјелом из члана 380. Кривичног закона Федерације Босне и Херцеговине „Примање дара и других облика користи“.

Осумњичена лица терете се за намјештање фудбалских утакмица Премијер лиге Босне и Херцеговине и Прве лиге Федерације Босне и Херцеговине.

Приликом претреса откривени су и привремено одузети мобилни телефони и други предмети који могу послужити као доказ у даљем кривичном поступку.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе биће предата Тужилаштву Босне и Херцеговине на даље поступање.

Захваљујемо се Обавјештајно-безбједносној агенцији Босне и Херцеговине, те полицијским службеницима МУП-а Републике Српске, МУП-а Средњобосанског кантона и МУП-а Кантона Сарајево на пруженој помоћи приликом реализације ове акције.