Оперативна акција „Исток – Тигрис“ –лишено слободе једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (21. 5. 2024. године), у сарадњи са Тужилаштвом Босне и Херцеговине, у оквиру предмета кодног назива „Исток – Тигрис“, на подручју Сарајева лишили слободе једно лице, држављанина Краљевине Холандије, поријеклом из Републике Ирак, због постојања основа сумње да је починило кривична дјела „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“ и „Кријумчарење људи“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Лице лишено слободе сумњичи се да је било члан групе за организовани криминал која је дјеловала на подручју Републике Ирак, Краљевине Јордан, Републике Турске, Босне и Херцеговине и других земаља Европске уније и која је током 2022. године прокријумчарила више од 1500 држављана Републике Ирак кроз територију Босне и Херцеговине у земље Европске уније, на основу чега је остварила вишемилионску противправну имовинску корист.

Након криминалистичке обраде лице лишено слободе биће предато у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Привремено су одузети и предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Полицијски службеници СИПА-е настављају под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине активности документовања наведених кривичних дјела које се проводе у сарадњи са ЕУРОПОЛ-ом те полицијским тијелима Републике Хрватске, Републике Словеније, Савезне Републике Њемачке, Велике Британије и др.

Такође, током реализације наведене акције остварена је сарадња са Граничном полицијом, Обавјештајно-безбједносном агенцијом и Службом за послове са странцима.