Оперативна акција „Исток – Порин“ – лишена слободе два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (17. 7. 2024. године), на подручју Груда и Томиславграда, у предмету кодног назива „Исток – Порин“, лишили слободе два лица због постојања основа сумње да су починила кривична дјела „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“ и „Кријумчарење људи“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Након криминалистичке обраде лица лишена слободе биће у законском року предата у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Претресени су стамбени и помоћни објекти и покретне ствари на двије локације, приликом чега су откривени и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Наведене активности реализоване су по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са полицијским службеницима Граничне полиције БиХ и министарствима унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, Западно- херцеговачког кантона и Кантона 10.

Током истраге задокументовано је више случајева кријумчарења на десетине миграната са територије Босне и Херцеговине на територију земаља Европске уније.