Оперативна акција „Хиријет “ –лишено слободе једно лице

Дана 15. 5. 2024. године полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту, у склопу оперативне акције „Хиријет“, на подручју Тузле реализовали су претресе на двије локације те су том приликом пронађени предмети који могу послужити као докази у даљем кривичном поступку.

Једно је лице лишено слободе због постојања основа сумње да је починило кривично дјело „Кријумчарење људи“, из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине, у вези са кривичним дјелом „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“, из члана 189а. Кривичног закона Босне и Херцеговине. Осумњичени се терети да је почетком 2021. године, као власник – оснивач и директор правног лица за међународни транспорт, у намјери да за себе прибави противправну корист организовао групу за организовани криминал с циљем преласка више миграната преко државне границе Босне и Херцеговине у државу Европске уније, при чему је био свјестан да наведени мигранти не испуњавају услове за легалан улазак у Европску унију.

Претреси су извршени по наредби Суда БиХ и под надзором Тужилаштва БиХ, а у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Тузланског кантона. Такође, остварена је интензивна сарадња са полицијским органима Републике Србије, Републике Словеније, ЕУРОПОЛ-ом, а подршку је пружио и Полицијски центар Југоисточне Европе (СЕЛЕЦ)

Лице лишено слободе биће испитано у просторијама Државне агенције за истраге и заштиту, а о даљем статусу лица одлучиће поступајући тужилац Тужилаштва БиХ.