Оперативна акција „Барон“ – лишена слободе два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су (17. 7. 2024. године) на подручју Бањe Луке и Новог Града, у предмету кодног назива „Барон“, лишили слободе два лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом „Организовање групе или удружења за извршење кривичног дјела кријумчарење миграната“ и кривичним дјелом „Кријумчарење људи“, прописаним Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Након криминалистичке обраде лица лишена слободе биће у законском року предата у даљу надлежност Тужилаштву Босне и Херцеговине.

Извршени су претреси стамбених и помоћних објеката и покретних ствари на четири локације, приликом чега су откривени и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

Наведене активности реализоване су по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са Еурополом и ОТФ ЗЕБРА и полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Током истраге документована су четири случаја кријумчарења миграната са територије Босне и Херцеговине на територију Републике Хрватске, приликом чега је прокријумчарено око 100 лица кинеског, пакистанског, турског, сиријског и камерунског поријекла.