Сарајево

Одржан састанак челника СИПА-е, Суда БиХ и Тужилаштва БиХ

У Сарајеву је данас (23.12.2015. године) одржан састанак којем су присуствовали директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Перица Станић, предсједница Суда БиХ Медџида Кресо и главни тужилац Тужилаштва БиХ Горан Салиховић.

Будући да СИПА, Тужилаштво БиХ и Суд БиХ, у оквиру својих надлежности, поступају по најсложенијим предметима, те да је њихова улога кључна у успостави владавине права у БиХ, челници ових институција разговарали су о модалитетима будуће сарадње, с циљем постизања што бољих резултата и ефикаснијег спровођења активности.

У протеклом периоду реализован је велики број оперативних активности у борби против организованог криминала, корупције, ратних злочина и тероризма у оквиру више десетина предмета, те се зато 2015. година може сматрати веома успјешном у сегменту успостављања владавине права и безбједног и мирног окружења за живот свих грађана БиХ, закључили су учесници састанка.

Договорена је још ефикаснија сарадња и бржа размјена информација у оквиру предмета који захтијевају брзо дјеловање, како би се благовремено документовале незаконите активности осумњичених лица и осумњичена лица процесуирала у складу са законом.

Челници трију институција изразили су задовољство досадашњом сарадњом и истакли да ће бити настављена и додатно унапријеђена у наредном периоду. Такође је истакнут значај сарадње свих институција на нивоу државе, оба ентитета и Брчко дистрикта БиХ, у складу са законом прописаним надлежностима, с циљем што ефикасније борбе против свих облика криминала.