Одржан први радни састанак директора СИПА-е и главног тужиоца Тужилаштва БиХ

У просторијама Тужилаштва Босне и Херцеговине одржан је први радни састанак главног тужиоца Тужилаштва Босне и Херцеговине Гордане Тадић и новоименованог директора Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Дарка Ћулума.

На састанку је договорен интензиван наставак сарадње у истрагама организованог криминала, илегалних миграција и кријумчарења лица, тероризма, ратних злочина и других кривичних дјела из надлежности ових институција, као и наставак рада у домаћим и међународним операцијама у борби против најсложенијих облика криминала.

Такође, истакнуто је да је врло битно да су ове двије институције за вријеме пандемије вируса КОВИД-19 успјеле организовати своје капацитете те да радне активности у свим линијама рада нису ни једног тренутка прекидане.

Тужилаштво Босне и Херцеговине и СИПА, од почетака међусобне сарадње, након оснивања почетком 2003. године, већ скоро 18 година заједно су у борби против организованог криминала, тероризма, ратних злочина, трговине људима, неовлаштеног промета опојних дрога, међународног криминала и других кривичних дјела из њихове надлежности.

Протеклих година реализоване су истраге у стотинама предмета, а заједничким радом разбијено је више злочиначких организација, које су својим криминалним дјеловањем угрожавале владавину права и безбједност у Босни и Херцеговини али и региону.

По налогу тужиоца за ратне злочине лоцирано је и лишено слободе више стотина осумњичених лица, као и осумњичених и оптужених који су се скривали изван граница Босне и Херцеговине, а пружана је асистенција и заштита угроженим свједоцима и свједоцима под пријетњом, што је, такође, важна надлежност СИПА.

Тренутно Тужилаштво Босне и Херцеговине и СИПА раде на више десетина истрага најсложенијих кривичних дјела, те учествују у више међународних операција, у којима заједно са партнерским институцијама Босне и Херцеговине, региона и свијета, прикупљају доказе за кривично процесуирање починилаца најсложенијих облика кривичних дјела.