Одговор на кризне ситуације: Вјежба „Брзи одговор“ у БиХ од 11. до 15. октобра

У периоду од 11. до 15. октобра, на Међународном аеродрому Сарајево и на подручју Пазарића и Калиновика, одржаће се међународна вјежба за операције подршке миру „Брзи одговор 2017“, коју предводи ЕУФОР. У вјежби ће учествовати и Државна агенција за истраге и заштиту (СИПА).

Циљ вјежбе је увјежбавање ЕУФОР-а да позове своје резервне снаге како би пружиле подршку домаћим властима, органима за провођење закона и Оружаним снагама БиХ, с циљем одржавања безбједног и стабилног окружења. 

Ово је први пут да полицијски органи у БиХ (СИПА, Гранична полиција БиХ, Дирекција за координацију полицијских тијела БиХ, Федерално министарство унутрашњих послова и Министарство унутрашњих послова Републике Српске), Оружане снаге БиХ и ЕУФОР заједно вјежбају по реалистичном сценарију с циљем провјере планова за ванредне ситуације. 

Наведена вјежба, између осталог, унаприједиће спремност полицијских органа и других институција да реагују у случају било какве пријетње по безбједност, а посебно ће допринијети јачању координације полицијских органа са међународним мировним снагама у БиХ.