Обука о прекограничном криминалу


Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Министарства унутрашњих послова Црне Горе ће од 14.12. до 17.12.2010. године похађати семинар о тајном праћењу и техничком снимању лица и предмета.

Семинар назван „Вјежба о прекограничном надзору“ се састоји од теоретског и практичног дијела и, између осталог, има за циљ размјену искустава између полицијских службеника из БиХ и полицијских службеника из Црне Горе, сагледавање комплементарности техничке опреме, али и слање снажне поруке криминалним групама да нису безбједне кад пређу границе државе у којој су починиле криминална дјела.

Учесницима семинара, који је организован захваљујући ОSCE-у и Секретаријату Конвенције за сарадњу полицијских тијела у југоисточној Европи, обратили су се Мирко Лујић, директор СИПА-е, Химзо Селимовић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ, Томас Пепер, међународни експерт за прекограничну сарадњу, те Валериј Коротенко из ОSCE-а.

„Посебне истражне радње под којим се подразумијева и тајно праћење и техничко снимање криминалних лица су изузетно важне у истрази сложених случајева организованог криминала који је по правилу и прекогранични криминал“, рекао је Мирко Лујић, директор СИПА-е.

„Ова обука не само да ће побољшати међународну полицијску сарадњу, него ће исписати нову страницу у историји, јер ће управо захваљујући њој полицијски службеници СИПА-е дјеловати на територији других држава“, поручио је Томас Пепер, међународни експерт за прекограничну сaрадњу.

Химзо Селимовић, директор Дирекције за координацију полицијских тијела у БиХ, вјерује да ће четверодневна обука резултирати проширењем постојећих али и стицањем нових искустава.