Обиљежавање Дана безбједнијег интернета 7.2.2017. године у Босни и Херцеговини

На иницијативу Европске комисије већ низ година у свијету се обиљежава Дан безбједнијег интернета. Ове године Дан безбједнијег интернета обиљежава се 7.2.2017. године под слоганом „Буди промјена: Уједињени за бољи интернет“.

У Босни и Херцеговини овај дан се обиљежава у организацији Комитета за обиљежавање Дана безбједнијег интернета БиХ (СИД Комитет БиХ), а и ове године биће обиљежен у сарадњи са партнерима из регије, односно Центром за безбједнији интернет Хрватске – Центар за несталу и злостављану дјецу из Осијека и Фондацијом „Тијана Јурић“ из Србије. У оквиру обиљежавања биће реализовано онлајн такмичење за дјецу основних школа, ученика од петог до деветог разреда, широм БиХ, Хрватске и Србије на тему безбједности на интернету. Одговоре на питања дјеца могу пронаћи на веб порталу за безбједно кориштење интернета www.sigurnodijete.ba.

           Такмичење ће се састојати од онлајн квиза у којем ће се одговарати на питања у вези са безбједним кориштењем интернета, који ће бити доступан на веб страници www.dansigurnijegdjeteta.org. Квиз ће бити активан само на дан обиљежавања Дана безбједнијег интернета БиХ, 7.2.2017. године од 9:00 до 19:00 сати. Систем апликације генерисаће побједнике међу дјецом која су тачно одговорила на 80% и више питања и објавити побједнике и награде на веб страници.

            Побједници ће бити награђени адекватним уређајима за кориштење информационих и комуникационих технологија (таблет, мобилни телефони, слушалице, сетови тастатура и миш, веб камере, батерије за пуњење мобилних телефона).

            Државна агенција за истраге и заштиту подржава активности које cпроводи СИД Комитет БиХ за спречавање злоупотребе дјеце путем информационих и комуникационих технологија и позива сву дјецу да учествују у онлајн такмичењу, дају свој допринос бољем интернету и освоје вриједне награде.