Николас Хил отворио радионицу на тему „Борци на страним ратиштима“

„Борци на страним ратиштима“ тема је дводневне радионице која се, у организацији ФБИ-ја и ИЦИТАП-а, одржава у службеним просторијама Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у Источном Сарајеву. Радионицу је данас (2.12.2014. године) отворио отправник послова Амбасаде САД у БиХ Николас Хил. Учесници радионице су директори и руководиоци безбједносних органа на свим нивоима у БиХ и представници Тужилаштва БиХ. Предавања ће држати стручњаци ФБИ-ја и домаћи стручњаци у области борбе против тероризма.

Николас Хил похвалио је свеукупне напоре које је Босна и Херцеговина уложила у борби против тероризма. „Захваљујем се СИПА-и и директору Зубцу који је кључни лидер и савезник у борби против тероризма“, рекао је, између осталог, у свом говору Хил. Он је истакао да радионица представља прилику да се заједничким ангажманом одлучи о најбољем начину рјешавања проблема страних бораца у БиХ. „Ви, припадници агенција за провођење закона, имате задатак да обезбиједите да се активности које се спроводе у име ИСИЛ-а на Средњем истоку не пренесу овдје у БиХ, било против америчких, европских или бх. институција и грађана“, рекао је Хил.

Присутне су поздравили и аташе за правна питања Амбасаде САД Луис Кесада и директор ИЦИТАП-а у БиХ Чарлс Бенет. Кесада се захвалио у име ФБИ-ја на одазиву на радионицу која је само једна у низу, те истакао да је кључ успјеха заједнички рад за постизање истог циља.Присутне је поздравио и директор СИПА-е Горан Зубац и рекао да му је част и задовољство што је СИПА домаћин ове радионице. Он је изразио увјерење да ће радионица бити прилика за размјену искустава и најбољих пракси стечених током реализације конкретних активности у борби против тероризма, те да ће овај скуп допринијети унапређењу и наставку сарадње у овој области. Директор СИПА-е је подсјетио на резултате посљедњих акција СИПА-е. „Борба против тероризма један је од главних приоритета у раду Државне агенције за истраге и заштиту, која ће бити настављена и у наредном периоду, одлучно и бескомпромисно, како то ради СИПА“, закључио је Зубац.

Директор ИЦИТАП-а Чарлс Бенет такође је истакао значај заједничког наступа у борби против тероризма. Он је рекао да је само заједничким напорима могуће осигурати мир и безбједно окружење, не само у БиХ и Европи, него и цијелом свијету.

Више фотографија можете погледати овдје.