Наставак активности у предмету „Задруга“

23.5.2018. - У наставку активности у оквиру оперативне акције кодног назива „Задруга“, полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) претресају службене просторије 15 правних лица на подручју Сарајева, Мостара, Ливна, Коњица, Широког Бријега, Тузле, Градачца, Доњег Вакуфа и Зенице.

Претреси се врше по наредби Кантоналног суда Кантона Сарајево, због сумње у извршење кривичног дјела из члана 342. ст. (2) и (3) КЗ ФБиХ „Организовани криминал“, у вези са кривичним дјелом из члана 272. став (2) у вези са ставом (1) КЗ ФБиХ „Прање новца“, из члана 383. став (3) у вези са ставом (1) КЗ ФБиХ „Злоупотреба службеног положаја“, из члана 373. став (2) у вези са ставом (1) КЗ ФБиХ „Кривотворење исправе“ и из члана 193. КЗ ФБиХ „Недозвољено кориштење личних података“.

Током реализације наведених активности, у координaцији са Кантоналним тужилаштвом Кантона Сарајево и Кантоналним судом у Сарајеву, издејствоване су три усмене наредбе за претрес које се односе на два правна лица и један стамбени породични објекат.

Наведене активности полицијски службеници СИПА-е проводе у сарадњи са полицијским службеницима МУП-а Кантона Сарајево, МУП-а Херцеговачко-неретванског кантона, МУП-а Кантона 10, МУП-а Западно-херцеговачког кантона, МУП-а Тузланског кантона, МУП-а Средњобосанског кантона и МУП-а Зеничко-добојског кантона.

У оквиру предмета „Задруга“ у претходном периоду полицијски службеници СИПА реализовали су двије оперативне акције у координацији и под надзором Кантоналног тужилаштва Кантона Сарајево. СИПА је у наставку сарадње са Кантоналним тужилаштвом Кантона Сарајево по наведеном предмету поднијела извјештај о постојању основа сумње о почињеним кривичним дјелимa и извршиоцима против два физичка лица и два правна лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело из члана 272. КЗ ФБиХ „Прање новца“, на начин да су пријављена физичка лица у периоду од 2010. године до 2017. године основала два правна лица као агенције за посредовање у запошљавању, путем којих су, по основу фактурисања услуга које стварно нису извршене, омогућили прикривање природе, извора и поријекла новчаних средстава у укупном износу од 51.765.502,19 КМ која су стечена кривичним дјелима.

Више информација биће доступно јавности након завршетку активности.