Оперативна акција „Исток“

МОСТАР: СИПА лишила слободе два лица због кријумчарења људи

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Херцеговачко-неретванског кантона, јуче су (12.6.2019. године) на подручју Мостара лишили слободе два лица због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 189. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Кријумчарење људи“.

Постоје основи сумње да су лица лишена слободе, с циљем стицања противправне имовинске користи, кријумчарила седам држављана Ирака који су требали бити илегално пребачени са подручја Бихаћа, гдје су били регистровани у једном од миграцијских центара, преко Мостара на подручје Републике Хрватске. Такође, постоје основи сумње да су лишени слободе на подручју Благаја, општина Мостар, над кријумчареним лицима извршили разбојништво, те од истих на тај начин отуђили већу количину новца и мобилне телефоне.

Осумњичена лица приведена су у просторије СИПА-е и над њима је извршена криминалистичка обрада, након чега ће Тужилаштву Босне и Херцеговине бити достављен извјештај о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима.