Министарство правде САД организовало обуку у Неуму за припаднике СИПА-е

У Неуму је од 12. маја до 17. маја 2024. године одржана обука за полицијске службенике у Босни и Херцеговини под називом „Прикривене операције и рад са информантима и информаторима”. На обуци су учествовали и припадници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА), а одржана је у организацији Министарства правде САД.

Присутнима се обратио замјеник директора Државне агенције за истраге и заштиту Зоран Галић и захвалио Амбасади САД и ИЦИТАП Програму на организацији наведене обуке. Истакнута је велика важност обука и усавршавања полицијских службеника ради усвајања знања и размјене информација и искуства и оперативнијег дјеловања на терену и учинковитије борбе против сваког облика криминала. Захваљујући Амбасади САД, путем ИЦИТАП Програма досад је организовано више обука за припаднике СИПА-е приликом чега су учили од најбољих иностраних стручњака из подручја безбједности и заштите границе.

Полицијске службенике обучавали су стручњаци из САД Џим Ројер Хауторне (Jim Royer Hawthorne), бивши капетан Полицијске управе Калифорније, Енрике Тамајо (Enrique Tamayo), бивши службеник Царине САД и заштите граница (ЦБП), Том Ропел, бивши специјални агент ФБИ-ja, Браис Карент Дуранго (Brice Current Durango), шеф полиције из полицијског одјела Колорадо.