Договорени правци и модалитети будуће сарадње

Министар унутрашњих послова Шведске Андерс Игеман посјетио СИПА-у

Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) посјетио је данас (23.2.2016. године) министар унутрашњих послова Шведске Андерс Игеман са сарадницима и састао се са директором СИПА-е Перицом Станићем. Састанку је присуствовао и амбасадор Шведске у БиХ Њ.Е. Фредрик Шилер, те замјеник директора СИПА-е Ђуро Кнежевић и шеф Одсјека за спречавање и откривање организованог криминала Жарко Калем.

На састанку је разговарано о свим аспектима рада СИПА-е, њеној улози у безбједносном систему БиХ, као и о актуелним безбједносним изазовима у БиХ и свијету, с акцентом на борбу против тероризма као глобалне пријетње и свих видова организованог криминала. У том контексту, учесници састанка разговарали су о проблематици одлазака бх. држављана на страна ратишта, реализованим оперативним акцијама кодних назива „Дамаск“, као и о предметима из области организованог криминала, а посебно неовлаштеног промета опојним дрогама и оружјем, те о кривичним дјелима корупције. Наглашена је потреба сарадње свих релевантних тијела на националном и међународном нивоу и континуиране размјене обавјештајних података и информација, како би се заједнички одговорило на најсложеније безбједносне изазове данашњице, с посебним акцентом на проактивно дјеловање.

На састанку су прецизирани модалитети и правци будуће сарадње и закључено да је досадашња сарадња између СИПА-е и релевантних органа Шведске била изузетно успјешна, те да ће у наредном периоду бити додатно унапријеђена.

Директор СИПА-е захвалио се министру Игеману на посјети, која ће допринијети развијању и јачању партнерског односа између полицијских органа.