Међународна оперативна акција „АТМ“ – претреси на 13 локација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) данас су, у склопу међународне оперативне акције „АТМ“, на подручју Сарајева и Зенице започели претресе пословних и стамбених објеката и покретних ствари на 13 локација.

Наведене активности проводе се због постојања основа сумње да су почињена кривична дјела „Организовани криминал“ и „Прање новца“, прописана Кривичним законом Босне и Херцеговине. 

Претреси се врши по налогу Суда Босне и Херцеговине и под надзором Тужилаштва Босне и Херцеговине, у сарадњи са полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево и Зеничко-добојског кантона.

Наведене активности резултат су рада Заједничког истражног тима СИПА-е и Тужилаштва Босне и Херцеговине и Специјалног тужилаштва Републике Словеније и Полиције Републике Словеније, који је започет у фебруару 2022. године.

У оквиру ове међународне оперативне акције коју проводе полицијски службеници СИПА-е на подручу Босне и Херцеговине, данас су у Републици Словенији започети претреси на преко 70 локација у оквиру којих је планирано лишење слободе више од 50 лица.

У току су и активности на прикупљању података о новчаним средствима која осумњичена лица посједују на рачунима банака и сефовима у којима, евентуално, држе новчана средства.

Узимајући у обзир да је међународна оперативна акција „АТМ“ у току, о коначном исходу јавност ће бити информисана накнадно.

Активности Заједничког истражног тима реализоване су уз помоћ Еуроџаста (EUROJUST).