Лишени слободе осумњичени за кријумчарење дроге

У координираној акцији полицијских службеника Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Министарства унутрашњих послова Републике Хрватске јуче, 21.12.2010. године, на ширем подручју Херцеговине лишена је слободе седмочлана организована скупина која се доводи у везу са кријумчарењем опојне дроге сканк.

Лица лишена слободе, иницијала Д.Ј. (1973), С.Р. (1976), В.М. (1981), Б.Д. (1974), С.Б. (1970), М.Р. (1988) и В.Б. (1987), се сумњиче да су као организована криминална група кријумчарили дрогу преко БиХ са територије Црне Горе у Републику Хрватску.

Након криминалистичке обраде у просторијама СИПА-е, лица лишена слободе су, уз доказни материјал пронађен претресима објеката које су користила (мобилни телефони, новац, плински пиштољ, муниција разног калибра, мања количина опојне дроге марихуана) и извјештај о почињеном кривичном дјелу из члана 250. КЗ БиХ (Организовани криминал), а у вези са кривичним дјелом из члана 195. КЗ БиХ (Неовлаштени промет опојним дрогама), предате Тужилаштву БиХ на даље поступање.

Акција кодног назива „Прењ 4“ је изведена по наредби тужиоца из Посебног одјељења за организовани криминал, привредни криминал и корупцију, а уз подршку припадника МУП-а ХНК и Граничне полиције БиХ.

У Босни и Херцеговини је досада у оквиру акција Прењ 1, 2, 3 и 4 заплијењено око 50 килограма сканка чија вриједност на илегалном нарко тржишту у земљама Европе износи више од 100.000 еура.

Истовремено, у вишедневним полицијским активностима које су услиједиле након информација прослијеђених из БиХ, у Републици Хрватској лишено је слободе више лица, од чега два лица из БиХ, те је заплијењено око 37 килограма опојне дроге марихуана (сканк).

У оквиру ове акције остварена је значајна сарадња са полицијским и правосудним органима Републике Хрватске којима су из БиХ прослијеђене информације о кријумчарима опојне дроге, који у оквиру увезаног ланца дјелују на територији Републике Хрватске.

Акција „Прењ 4“ представља примјер добре сарадње полицијских и правосудних институција Босне и Херцеговине и Републике Хрватске која ће се наставити и у будућности како у борби против организованог криминала и кријумчарења опојних дрога, тако и у борби против других облика организованог криминала.