„Кримоловци“ у септембру: Запримљено 416 позива и 27 корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у септембру 2015. године регистровали су 416 позива на телефонској линији „Кримоловци“.

У наведеном периоду од грађана је запримљено 27 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела, који је успостављен на веб страници СИПА-е у фебруару ове године, запримљено је 30 пријава, од чега 14 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на злоупотребу положаја или овлаштења и неовлаштени промет опојним дрогама. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 41 је прослијеђена на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по пет је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 36 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела. На основу овога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежном тужилаштву два извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцу.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 127 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.