Путем електронског обрасца запримљено 26 корисних информација

„Кримоловци“ у септембру: Запримљенo 376 позива и осам корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у септембру 2018. године регистровали су 376 позива на телефонској линији „Кримоловци“. У наведеном периоду од грађана је запримљено осам корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљено је 111 пријава, од чега је 26 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на неовлаштени промет опојним дрогама, привредни криминал и остала кривична дјела. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 34 су прослијеђене на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по 12 је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 13 повратних информација од надлежних полицијских и других органа које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела. На основу овога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежном тужилаштву три извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 62 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.