„Кримоловци“ у септембру: Запримљено 376 позива и десет корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у септембру 2017. године регистровали су 376 позива на телефонској линији „Кримоловци“. У наведеном периоду од грађана је запримљено десет корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја. Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљено је 68 пријава, од чега 18 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на неовлаштени промет опојним дрогама и привредни криминал. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 28 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по седам је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигле су 22 повратне информације од надлежних полицијских и других органа које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела, на основу чега је утврђено да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежним тужилаштвима два извјештаја о почињеним кривичним дјелима и починиоцима.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 68 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.