Путем електронског обрасца запримљене 23 корисне информације

„Кримоловци“ у октобру: Запримљенo 468 позива и 23 корисне информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у октобру 2018. године регистровали су 468 позива на телефонској линији „Кримоловци“. У наведеном периоду од грађана су запримљене 23 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљено је 149 пријава, од чега су 23 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са оружјем, опојним дрогама и остала кривична дјела. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 46 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по 11 је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 17 повратних информација од надлежних полицијских и других органа које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела. На основу овога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежном тужилаштву три извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 80 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.