„Кримоловци“ у октобру: Запримљена укупно 451 пријавa од којих су 22 са корисним информацијама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у октобру 2019. године регистровали су укупно 386 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих су четири била са корисним информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљенo је укупно 65 пријава, од којих је 18 са корисним информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са опојним дрогама, оружјем, трговином људима, привредним криминалом, злоупотребом службеног положаја и осталим кривичним дјелима. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 22 су прослијеђене на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по пет је поступала и СИПА.

У октобру су примљене 22 повратне информације од надлежних полицијских и других органа које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 32 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.