„Кримоловци“ у мају: Запримљено укупно 390 пријава од којих је 37 било са корисним информацијама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у мају 2021. године регистровали су укупно 299 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је 17 било са корисним информацијама о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљена је укупно 91 пријава, од којих је 20 са корисним информацијама о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са опојним дрогама, кријумчарењем оружја, злоупотребом службеног положаја, привредним криминалом и осталим кривичним дјелима. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 30 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по седам је поступала и СИПА.

У мају је примљено 11 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 60 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.