„Кримоловци“ у децембру: Запримљене 334 пријаве од којих је 27 са корисним информацијама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у децембру 2020. године регистровали су 256 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је девет било са корисним информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљено је 78 пријава, од којих је 18 са корисним информацијама о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са привредним криминалом, опојним дрогама, злоупотребом службених овлаштења, кријумчарењем оружја, људи и роба те осталим кривичним дјелима. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, десет је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по 17 је поступала и СИПА.

У децембру je примљено 20 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама примљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 69 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.