„Кримоловци“ у децембру: Запримљено 336 позива и 23 корисне информације

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у децембру 2015. године регистровали су 336 позива на телефонској линији „Кримоловци“.

У наведеном периоду од грађана су запримљене 33 корисне информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљено је 48 пријава, од чега 15 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на злоупотребу положаја или овлаштења, привредни криминал и неовлаштени промет оружјем. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 38 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по 11 је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 25 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела. На основу овога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежном тужилаштву два извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 153 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.