„Кримоловци“ у априлу: Запримљенe укупно 253 пријаве од којих је 19 било са корисним информацијама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у априлу 2020. године регистровали су укупно 192 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је седам било са корисним информацијама о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљена је укупно 61 пријава, од којих је 12 са корисним информацијама о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са опојним дрогама, злоупотребом службеног положаја, привредним криминалом, кријумчарењем и осталим кривичним дјелима. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 14 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по пет је поступала и СИПА.

У априлу је пристигло девет повратних информација од надлежних полицијских и других органа које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 22 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.