„Кримоловци“ у јуну: Запримљенo укупно 455 пријавa од којих су 33 са корисним информацијама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у јуну 2021. године регистровали су 322 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је 17 било са корисним информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљене су 133 пријаве, од којих је 16 са корисним информацијама о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са опојним дрогама, злоупотребом службеног положаја, кријумчaрењем, трговином људима и осталим кривичним дјелима. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 25 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по осам је поступала и СИПА.

У јуну je примљено 15 повратних информација од надлежних полицијских и других органа које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 58 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.