„Кримоловци“ у јануару: Запримљена 421 пријава од којих је 26 са корисним информацијама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у јануару 2021. године регистровали су 295 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је десет било са корисним информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела примљено је 126 пријава, од којих је десет са корисним информацијама о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са опојним дрогама, злоупотребом службеног положаја, кријумчарењем оружја, људи и роба те осталим кривичним дјелима. Од укупног броја примљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 17 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по девет је поступала и СИПА.

У јануару je примљено 11 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама примљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 84 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.