Кримоловци у јануару позивани готово 1000 пута!

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) су током јануара 2010. године регистровали 987 позива на телефонској линији „кримоловци“, или двоструко више у односу на новембар 2009. године када су регистрована 482 позива.

Повећан број позива резултат је заједничке кампање агенција за провођење закона у БиХ и Полицијске мисије Европске уније у БиХ, која је покренута 7.12.2009. године под слоганом „Корупција ти узима све“.

Да је кампања испунила очекивања говори и чињеница да је у периоду од 29.12.2009. до 31.01.2010. године од грађана запримљено 110 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима, те о њиховим починиоцима, од којих се највећи број односио на кривична дјела корупције и кривична дјела против службене и друге одговорне дужности (31). Поред тога, 17 корисних информација се односило на неовлаштено држање оружја или експлозивних материја, 13 на неовлаштену производњу и стављање у промет опојних дрога.

Од укупног броја корисних информација, 102 су заједно са извјештајима прослијеђене на даљње поступање надлежним полицијским органима у БиХ, док се осам информација односило на кривична дјела из надлежности СИПА-е.

„Полицијски службеници СИПА-е су недавно, захваљујући само једном телефонском позиву савјесног грађанина, уcпјешно расвијетлили кривично дјело трговине људима ради сексуалног искориштавања. Овај случај, али и готово 1000 запримљених позива на телефонској линији „кримоловци“ најбоља су илустрација квалитета повјерења успостављеног између грађана и полиције, али и порука криминалцима да их увијек неко гледа“, казао је Мирко Лујић, директор СИПА-е.

Полицијски службеници СИПА-е су грађанима који су позивали телефонски број „кримоловци“ – 080 020 505, дали 527 савјета.