„Кримоловци“ у јуну: Запримљено 219 позива и 15 корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у јуну 2015. године регистровали су укупно 219 позива на телефонској линији „Кримоловци“.

У наведеном периоду од грађана је запримљено 15 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела који је успостављен  на веб страници СИПА-е у фебруару ове године, запримљено је 29 пријава, од чега девет корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на неовлаштени промет опојним дрогама и  оружјем. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 25 је заједно са извјештајима прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по шест је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 19 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела. На основу овога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежном тужилаштву једног извјештаја о почињеном кривичном дјелу и починиоцу.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 105 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.