„Кримоловци“ у јулу: Запримљенo укупно 630 пријавa од којих је 49 са корисним информацијама

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (у даљем тексту: СИПА) у јулу 2019. године регистровали су укупно 549 позива на телефонској линији „Кримоловци“, од којих је 19 било са корисним информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљена је укупно 81 пријава, од којих је 30 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела у вези са опојним дрогама, злоупотребом службеног положаја, привредним криминалом, корупцијом и осталим кривичним дјелима. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 40 је прослијеђено на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по девет је поступала и СИПА.

У јулу je примљено 19 повратних информација од надлежних полицијских и других органа које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 44 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.