„Кримоловци“ у јануару: Запримљено 457 позива и 31 корисна информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у јануару 2016. године регистровали су 457 позива на телефонској линији „Кримоловци“.

У наведеном периоду од грађана је запримљена 31 корисна информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Поред наведеног, путем електронског обрасца за пријаву кривичног дјела запримљено је 38 пријава, од чега 11 корисних информација о почињеним или планираним кривичним дјелима и починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико криминалистичко-обавјештајних извјештаја.

Највећи број информација односио се на злоупотребу положаја или овлаштења, привредни криминал и неовлаштени промет опојним дрогама. Од укупног броја запримљених информација путем „Кримоловаца“ и електронског обрасца, 42 су прослијеђене на даље поступање надлежним полицијским органима у Босни и Херцеговини, а по 13 је поступала и СИПА.

У извјештајном периоду пристигло је 20 повратних информација од надлежних полицијских и других органа, које су у вези са раније достављеним информацијама запримљеним путем „Кримоловаца“ или електронског обрасца за пријаву кривичног дјела. На основу овога утврђено је да је поступање по наведеним информацијама резултирало подношењем надлежном тужилаштву два извјештаја о постојању основа сумње о почињеном кривичном дјелу и починиоцима.

Поред наведеног, полицијски службеници СИПА-е дали су 157 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505.