Конференција шефова полицијских агенција у Орланду

Директор Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) Мирко Лујић од 23.10. до 30.10.2010, године учествује на Међународној конференцији шефова полицијских агенција, која се одржава у Орланду, Флорида (САД).

Званичници из Босне и Херцеговине током конференције присуствоваће састанцима, презентацијама и стручним радионицама чије се теме, између осталог, односе на руковођење полицијским операцијама, провођење посебних истражних радњи, вођење полицијских евиденција и размјену информација, полицијску форензику, комуникацију са медијима, грађанима и заједницом, борбу против злоупотребе опојних дрога, борбу против тероризма, дефинисање и провођење професионалних стандарда у полицији, као и друге битне теме које су у вези са радом полиције и тужилаца.

Током конференције, на којој учествује више стотина полицијских званичника из цијелог свијета, планирани су састанци са високим полицијским званичницима, а најављено је и обраћање учесницима конференције потпредсједника САД Џозефа Бајдена (Јоseph Biden), као и министра правде САД-a Ерика Холдера (Еric H. Holder).

Такође, предвиђени су састанци делегације из Босне и Херцеговине са предсједником ИАЦП-а Мајклом Керолом (Мichael Caroll), представницима Федералног истражног бироа (ФБИ), те званичницима пројекта ИЦИТАП.

Учествовање представника Босне и Херцеговине на конференцији организoвао је ИЦИТАП – програм Министарства правде САД-а при Амбасади САД-а у БиХ.