Грађани у новембру „Кримоловцима“ доставили 89 корисних информација

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) у новембру 2011. године регистровали су 425 позива и порука на телефонској линији и web страници „Кримоловци“, од којих је 164 оцијењено неозбиљним.

У наведеном периоду од грађана је запримљено 89 корисних информације о почињеним или планираним кривичним дјелима и њиховим починиоцима, на основу којих је сачињено исто толико извјештаја.

Највећи број информација односио се на кривична дјела корупције и кривична дјела против службене и друге одговорне дужности (22), неовлаштене трговине опојним дрогама (15), те недозвољеног држања и трговине оружјем (8).

Од укупног броја корисних информација, 71 је заједно са извјештајима прослијеђена на даље поступање надлежним полицијским органима у БиХ, док се 18 информација односило на кривична дјела из надлежности СИПА-е.

Од надлежних полицијских органа у извјештајном периоду пристигле су 73 повратне информација на основу којих је утврђено да су надлежним тужилаштвима достављена три извјештаја о почињеном кривичном дјелу и извршиоцима, док је један извјештај достављен тужилаштву на оцјену.

Полицијски службеници СИПА-е дали су 172 савјета грађанима који су их контактирали путем анонимног и бесплатног телефонског броја „Кримоловци“ – 080 020 505 или web странице www.krimolovci.ba.