ДРУГИ О НАМА - СЛОВЕНАЧКИ „ВЕЧЕР“: Борба против криминала – приоритет

У издању Словеначког дневног листа „Вечер“, од 9.9.2013. године, објављен је чланак под насловом „Борба против криминала – приоритет“, у којем је садржан и дио интервјуа са директором СИПА-е Гораном Зубцем. У чланку се, између осталог, говори о организационој структури СИПА-е, опремљености и обучености њених кадрова, а с обзиром на функцију и структуру, пореди се са америчким ФБИ-јом. Посебно се истиче да се ради о водећој полицијској агенцији у Босни и Херцеговини, која постиже веома добре резултате у области борбе против организованог криминала, тероризма, корупције и ратних злочина, а акценат је и на акцији „Лутка“, која је спроведена против организоване криминалне групе која се терети за бројна убиства и оружане пљачке на подручју БиХ, али и посљедњој акцији СИПА-е кодног назива „Тешањ“, у оквиру које је пронађена велика количина војног наоружања у Тешњу. „`Само добро плаћени, обучени и опремљени полицајци успјешни су у борби против криминала`, истакао је шеф босанске државне полиције Горан Зубац“, навео је „Вечер“ у свом чланку.
Директор Зубац у интервјуу такође је рекао да борба против криминала не познаје границе, те да је међународна сарадња са полицијским снагама других земаља веома битна за Агенцију, као и да СИПА остварује изузетну сарадњу са безбједносним агенцијама у БиХ, при том посебно издвајајућу ОБА-у БиХ и ГП БиХ. Он је навео да се истражитељи СИПА-е у свом свакодневном раду ослањају и на позитивна искуства и праксе рада европских и америчких полицијских агенција у борби против свих видова криминала, због великог броја обука које су прошли како у БиХ, тако и иностранству.
“Вечер”, такође, преноси и ријечи полицијског аташеа Р. Словеније у БиХ Јанка Горшека који је рекао да СИПА има конкретне резултате у области борбе против тероризма, а огледају се у хапшењима осумњичених лица, откривању наоружања и слично, истучући да словенска полиција остварује добру сарадњу са полицијским структурама у БиХ, посебно са СИПА-ом.