„Борба против тешког криминала на Западном Балкану“

Директор СИПА-е присуствовао Министарској конференцији у оквиру пројекта ИПА 2017

Директор Државне агенције за истраге и заштиту Перица Станић присуствовао је Министарској конференцији у оквиру пројекта ИПА 2017 „Борба против тешког криминала на Западном Балкану“, чији je домаћин било Министарство унутрашњих послова Републике Италије. Конференција је одржана 30.10.2018. године у Бриндизију, Република Италија.

Поред делегације Босне и Херцеговине, коју је предводило Министарство безбједности БиХ, конференцији су присуствовали и шефови полиција и министри унутрашњих послова из Србије, Црне Горе, БЈР Македоније и Албаније те представници међународних организација. Пројекат ИПА 2017, који је почео 1. јануара 2018. године, трајаће 24 мјесеца, а главни циљ је јачање полицијске сарадње између држава чланица и агенција Европске уније, с једне стране, и полиција и других органа за провођење закона из земаља Западног Балкана у борби против свих врста организованог криминала, а посебно кријумчарења илегалних миграната, те поврату противправне финансијске добити. На конференцији је истакнут значај међународне полицијске сарадње у борби против прекограничног криминала и унапређењу опште безбједности земаља Западног Балкана и Европске уније. Пројекат ће, кроз пружање директне подршке провођењу оперативних активности и обука, пружити и могућност за побољшање ефикасности и размјене информација, те повећање броја заједничких истражних тимова.    

На маргинама конференције, делегација Босне и Херцеговине имала је билатерални састанак са највишим званичницима Министарства унутрашњих послова Републике Италије, на којем је истакнута добра сарадња и пријатељски односи између двије земље, те спремност за даљу узајамну подршку пројектима, чији је циљ пружање подршке органима за провођење закона у борби против свих врста организованог криминала.