Директор Државне агенције за истраге и заштиту Дарко Ћулум у посети Републици Француској

Директор Државне агенције за истраге и заштиту Дарко Ћулум, у оквиру ЕУ пројекта „Јачање међуресорске полицијске сарадње и координације у БиХ“, од 19. до 21. јуна 2023. године, боравио је у посјети агенцијама за провођење закона у Републици Француској

Канцеларија Европске уније угостила је директоре полицијских органа Босне и Херцеговине (СИПА, МУП Републике Српске, Федерална управа полиције, Полиција Брчко дистрикта БиХ и Гранична полиција БиХ) који су посјетили Дирекцију за сарадњу Министарство унутрашњих послова, Управа за европске и међународне послове Француске, Национална жандармерија, Министарство правде, Дирекција заједничке полиције и Жандармерије за информационо-комуникационе системе и разне централне службе (ОЦЛДИ, борба против криминала у покрету  - ОФАСТ, борба против трговине дрогом - ОЛТИМ, борба против илегалних миграција).

Како је саопштено из Канцеларије ЕУ, сарадња агенција за спровођење закона, борба против свих злочина и благовремена размјена података кључни су за безбједност и безбједност грађана цијеле Европе. Циљ посјете био је унапређење ове сарадње и даље јачање полицијских капацитета у БиХ у координацији и интероперабилности више агенција, стратешком и тактичком планирању, ЕУ и међународним пословима, како би се упознали са најбољим стандардима земаља чланица ЕУ.

Током посјете, директори полиције су могли да сазнају више о најбољим праксама и оперативном раду националних служби, као и о сарадњи у земљама ЕУ и државама које нису чланице ЕУ користећи EMPACT, ЈИТ и друге алате. Такође су били упознати са безбједносним пријетњама и трендовима организованог криминала, нерегуларним миграцијама и безбједном размјеном информација кроз проактивне истраге.

Ову посјету подржала је Амбасада Републике Француске у БиХ (Уред унутрашњих послова).