Делегација Еуропола посјетила СИПА-у

Поводом свечаног потписивања Споразума о оперативној и стратешкој сарадњи између Босне и Херцеговине и Канцеларије Европске полиције (Еуропол), Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) данас је посјетила делегација Еуропола на челу са директором Робом Веинрајтом, министар безбједности Босне и Херцеговине Драган Мектић и представници Делегације Европске уније у БиХ на челу са шефом Одјељења за владавину права Ричардом Вудом.

Делегација Еуропола састала се са замјеником директора СИПА-е Ђуром Кнежевићем и начелницима организационих јединица Ернадом Мусићем и Драганом Мумовићем.

Након презентације рада и улоге СИПА-е у безбједносном систему БиХ, замјеник директора СИПА-е изразио је задовољство због потписивања Споразума између Босне и Херцеговине и Еуропола. Он је рекао да је ово веома значајан споразум и да ће СИПА пружити свој максимум у борби против свих видова криминала из своје надлежности, те на тај начин допринијети безбједнијем окружењу за грађане БиХ и Европске уније.

Министар безбједности Босне и Херцеговине рекао је да је СИПА понос Босне и Херцеговине и као приоритет у раду навео борбу против организованог криминала, тероризма и корупције. Он је нагласио да ће највише СИПА сарађивати са Еурополом и да ће имати велику подршку Министарства безбједности БиХ у будућем раду.

Директор Еуропола је истакао да је борба против тероризма и организованог криминала за Еуропол јако битна, те да су СИПА и Еуропол природни партнери јер су им надлежности компатибилне. Он сматра да СИПА треба да искористи могућности које јој се пружају будући да је потписивањем данашњег споразума бх. полиција повезана са 40 других земаља потписница наведеног споразума.

Шеф Одјељења за владавину права Делегације Европске уније у БиХ рекао је да борба против тероризма треба да буде један од приоритета СИПА-е и Еуропола, те да су фондови Европске уније, осим осталим чланицама Еуропола, на располагању и СИПА-и.

Представници обје делегације нагласили су да ће се у будућности придржавати споразума и додатно га унапређивати, како би борба са безбједносним изазовима данашњице била ефикаснија.