„Дамаск“: У наставку активности СИПА лишила слободе два лица

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (16.2.2016. године), на Међународном аеродрому Сарајево, лишили слободе лица иницијала М.С. (1972) из Грачанице и О.А.К. (1970) из Босанске Дубице, након што су изручена из Турске у којој су провела одређени временски период.

Наведена лица лишена су слободе по наредби Тужилаштва БиХ због постојања основа сумње да су починила кривично дјело из члана 202д став (2) КЗ БиХ „Организовање терористичке групе“, у вези са чланом 201. КЗ БиХ „Тероризам“.

Лица лишена слободе сумњиче се да су у протеклом периоду на сиријском ратишту учествовала у оружаним сукобима на страни ИСИЛ-а.

Приликом рада на овом предмету остварена је веома добра полицијска сарадња на националном нивоу, и то са Граничном полицијом БиХ, Обавјештајно-безбједносном агенцијом и Федералном управом полиције, те сарадња на међународном нивоу, што је резултирало изручењем М.С. и О.А.К.

Наведена лица приведена су у службене просторије СИПА-е, а након криминалистичке обраде, сходно упутама поступајућег тужиоца Тужилаштва БиХ, одлучиће се о њиховом  даљем статусу.