Одржан састанак са директором Перицом Станићем

Амбасадор Италије у БиХ са сарадницима посјетио СИПА-у

Амбасадор Италије у БиХ Њ.Е. Никола Минаси посјетио је данас (5.10.2017. године) са сарадницима Државну агенцију за истраге и заштиту (СИПА) и састао се са директором СИПА-е Перицом Станићем.

Будући да се ради о првој посјети СИПА-и, директор Станић упознао је амбасадора Италије о основним аспектима рада СИПА-е, њеним надлежностима и улози у безбједносном систему БиХ. Разговарано је о актуелним безбједносним изазовима у БиХ и свијету, с посебним освртом на борбу против тероризма као глобалне пријетње и свих видова организованог криминала.

Тема састанка била је и успјешан завршетак пројекта ИПА-2013 „Борба против организованог криминала: Међународна сарадња у кривичним стварима“ за Западни Балкан, што ће бити обиљежено у октобру на министарској конференцији у Трсту. Носилац пројекта ИПА-2013 је Италија, а СИПА је учествовала у низу активности које су реализоване у протеклом периоду, с циљем јачања укупних капацитета у борби против организованог криминала и унапређења међународне сарадње. Истакнут је значај реализованих активности, имајући у виду актуелне трендове и транснационални карактер организованог криминала.

Амбасадор Италије и директор СИПА-е изразили су задовољство на досадашњој успјешној сарадњи и увјерење да ће бити настављена и додатно унапријеђена у наредном периоду.