Акција “Дамаск”: СИПА лишила слободе једнo лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) и Министарства унутрашњих послова Тузланског кантона јутрос су (13.9.2018. године), у оквиру предмета кодног назива „Дамаск“, на подручју општине Градачац лишили слободе једно лице због постојања основа сумње да је починило кривично дјело из члана 202д. став (2) Кривичног закона Босне и Херцеговине „Организовање терористичке групе“ и из члана 162б. Кривичног закона Босне и Херцеговине „Противзаконито формирање и придруживање страним паравојним или параполицијским формацијама“. Лишење слободе извршено је по усменој наредби Тужилаштва БиХ.

          Приликом реализације наведене акције полицијски службеници СИПА-е су, по усменој наредби Суда Босне и Херцеговине, претресли лице, објекте и покретне ствари на једној локацији коју користи осумњичени. Приликом претреса пронађена је и привремено одузета одређена количина војне опреме, рачунари, мобилни телефони и СИМ картице, УСБ стикови и други предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку.

           Након претреса, у просторијама СИПА-е извршена је криминалистичка обрада лица лишеног слободе, које ће, у складу са одредбама Закона о кривичном поступку Босне и Херцеговине, уз извјештај о почињеном кривичном дјелу, бити предато поступајућем тужиоцу Тужилаштва БиХ на даље поступање.