Због тероризма лишено слободе једно лице

Полицијски службеници Државне агенције за истраге и заштиту (СИПА) јуче су (19. 4. 2024. године), поступајући по усменом налогу Суда Босне и Херцеговине, на подручју Зенице претресli стамбенe и помоћнe објектe и покретнe ствари на двије локације и слободе лишили једно лице.

Лице је лишено слободе због постојања основа сумње да је починило кривично дјело „Тероризам“, прописано Кривичним законом Босне и Херцеговине.

Након лишења слободе лице је спроведено у просторије СИПА ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог. О даљем статусу лица одредиће Тужилаштво Босне и Херцеговине.

Током претреса откривени су и привремено одузети предмети који могу послужити као доказ у кривичном поступку и то два мобилана телефона, нож и пиштољ за који се сумња да је наведено лице користило на снимку, а за који је на лицу мјеста утврђено да се у ствари не ради о правом  ватреном оружју.

Према прикупљеним сазнањима, наведено лице је на свом Фејсбук профилу објавило видео-снимак на којем се представља као Един Подгора и говори да је кренуо убијати невјернике и чифуте, те непријатеље муслимана и да ће убијати ножем који се види на видеу, као и пиштољем непознате марке.

Наведене активности реализоване су у сарадњи са Обавјештајно-безбједносном агенцијом Босне и Херцеговине и Министарством унутрашњих послова Зеничко-добојског кантона.